Hyr ut i andra hand

Här kan du gratis lägga in en annons för att hyra ut din bostad i andra hand. Annonsen kommer granskas av personal på Hyrabostad.se innan den publiceras.
m2

kr/månBilder ökar chansen att få bostaden uthyrd. Du måste visa minst en bild på bostaden. Du kan välja upp till 10 bilder att lägga till i annonsen genom att hålla CTRL-tangenten nedtryckt och välja flera bilder i dialogen som visas när du klickar på 'Browse'

Tips och råd vid andrahandsuthyrning

För att göra din andrahandsuthyrning trygg och säker bör du tänka på följande saker i samband med att du hyr ut din lägenhet.

Ansök om att få hyra ut

Glöm inte att du behöver informera och få tillstånd från hyresvärden för att hyra ut din lägenhet i andrahand. Giltiga skäl för att få andrahandsuthyrning beviljad är i normalfallet studier eller arbete på annan ort eller att du vill provbo med din partner.
Använd gärna vår blankett för att ansöka om tillstånd från din hyresvärd eller bostadsrättsförening för att få hyra ut din lägenhet.

Ansökan om tillåtelse att hyra ut hyresrätt
Ansökan om tillåtelse att hyra ut bostadsrätt

Andrahandskontrakt

Ett skriftligt kontrakt mellan dig och andrahandshyresgästen är grundbulten i en säker och trygg andrahandsuthyrning. I kontraktet skall framgå uthyrningsperiod och månadshyra. Hyresgästen och du som uthyrare behåller varsitt exemplar av kontraktet.
Som utgångspunkt för ett andrahandskontrakt kan du använda dig av vår avtalsmall.

Andrahandskontrakt hyresrätt
Andrahandskontrakt bostadsrätt

Inventarielista

En trygghet för dig som lägenhetsinnehavare är att i samband med uthyrningen gå igenom lägenhetens skick med hyresgästen, detta är särskilt viktigt om lägenheten hyrs ut möblerad. Med en detaljerad inventarielista är det enkelt att upptäcka eventuella skador på möbler eller lägenheten i samband med att kontraktet löper ut.
Använd gärna vår inventarielista och gå igenom den tillsammans med andrahandshyresgästen inför inflyttning.

Inventarielista

Hyran

En viktig fråga för dig som uthyrare är vilken hyra du kan ta ut i andrahand. För dig som bor i hyresrätt anses en skälig hyra vara din månadshyra plus eventuell tillägg, vanligen 10 - 15 %, för möbler.
Du som bor i bostadsrätt har rätt att ta ut din egen månadshyra plus ett påslag om 0.33 % av bostadens värde. För en lägenhet med ett marknadsvärde om 1 miljon kr innebär det att du som uthyrare kan ta ut en hyra om 3 300 kr i månaden över den vanliga månadshyran.