1 RUM 2 RUM 3 RUM 4 RUM 5+ RUM

Bostad i Lund


Hos oss hittar du nästan alla lediga lägenheter i Lund. Du kan fritt söka bland de 294 lägenheter som ligger ute för uthyrning och efter registrering se hur du kontaktar den hyresvärd som du vill söka bostad hos. Vi listar främst förstahandskontrakt. Via oss hittar du lediga bostäder från flera privata hyresvärdar i Lund.

Lediga lägenheter


15+


10120+


100020000+


Lägenheter i Lund på Hyrabostad.se

Via oss hittar du hyresrätter med förstahandskontrakt från privata hyresvärdar i Lund inkluderande enstaka lägenheter utan kö. Är du student finns ett stort utbud av studentbostäder i Lund.

Som bostadssökande kan du i vår lägenhetslista filtrera fram lediga lägenheter som stämmer in på dina önskemål. Du kan sortera fram lägenheter som uthyres med förstahandskontrakt eller andrahandskontrakt samt även studentlägenheter och seniorlägenheter. I din sökprofil kan du ange önskad lägenhetsstorlek (antal rum) samt eventuell maxhyra. Via vår kartsök kan du även filtrera fram bostäder i önskad stadsdel i Lund.

Som inloggad användare på Hyrabostad.se får du möjlighet att skapa bevakningar och får då information om när vakanta lägenheter kommer in som stämmer överens med dina bostadsönskemål i Lund. Vi vill särskilt påminna om din möjlighet att via oss hitta en studentbostad i Lund.

Hitta bostad utan kötid i Lund

Du behöver inte stå i bostadskö i flera år för att få bostad i Lund. Enstaka hyresvärdar hyr ut lägenheter utan kötid. När du söker bostad hos hyresvärdar som inte använder sig av bostadskö är det oftast kvaliteten på din ansökan som avgör om du blir erbjuden hyreskontrakt.

Nedan kan du se en sammanställning av privata hyresvärdar i Lund utan bostadskö. Du hittar detaljerade kontaktuppgifter till var och en av dem med i vår sammanställning över hyresvärdar i Lund.

Hyresvärden Stadsbostäder är en av Lunds största privata hyresvärdar med lägenheter i centrala Lund samt bostadsområdet Östra Torn. Stadsbostäder välkomnar alla att söka lediga lägenheter hos dem. Hyresvärden tillämpar varken bostadskö eller poängsystem.

När Stadsbostäder hyr ut vakanta lägenheter gör de en helhetsbedömning av alla sökande. Målet är att hitta en hyresgäst som kommer att bo kvar länge och bidra till trivsel bland övriga hyresgäster.

Lediga lägenheter hos Stadsbostäder är sökbara under 3-14 dagar, därefter går hyresvärden igenom alla inkomna ansökningar och kallar 3-5 personer på lägenhetsvisning. Om du efter visning tackar ja till att hyra bostaden kommer Stadsbostäder ombedja att erhålla kopia av anställningsavtal och lönespecifikation i syfte att säkerställa att du har en inkomst som täcker hyran. Stadsbostäder inhämtar även referens från eventuell tidigare hyresvärd. Om du därefter fortfarande är aktuell som hyresgäst kontaktar Stadsbostäder dig för att skriva förstahandskontrakt.

Då Stadsbostäder saknar bostadskö kan sökande med en välskriven bostadsansökan och ordnad ekonomi ha möjlighet att erhålla hyresrätt i Lund via Stadsbostäder helt utan föregående kötid.

Hemsida: www.stadsbostader.se

I Lund förvaltar hyresvärden Franshill 272 bostadslägenheter, företrädesvis i östra Lund men man har även ett flertal hyresrätter i centrala Lund. I anslutning till de flesta fastigheter finns separat möjlighet att hyra parkeringsplats. Som sökande skall du kunna uppvisa tidigare positiva boendereferenser samt ha en inkomst som överstiger månadshyran 3 gånger om.

Franshill tillämpar ingen bostadskö. Bland alla sökande väljs ett par ansökningar slumpvis ut som får komma till lägenhetsvisning. Ett krav för att gå vidare i uthyrningsprocessen är att du som sökande uppfyller uthyrningspolicyn (inkomstnivå, positiv referens, inga anmärkningar). Då dragning av sökande sker slumpvis föreligger möjlighet att få komma på lägenhetsvisning hos Franshill utan att du som sökande har någon föregående kötid.

Hemsida: www.franshill.se

Privata hyresvärden Tensor Fastigheter förvaltar flera bostadsfastigheter i Lund med lägenheter i storlek från en till fyra rum och kök. Alla bostäder ligger i centrala Lund i väl omhändertagna fastigheter. Hyregäster har möjlighet att hyra separat parkeringsplats, om man så önskar kan man ombedja parkeringsplats med möjlighet till elladdning.

Hos Tensor Fastigheter behöver man inte stå i bostadskö. Hyresvärden tillämpar ingen kö utan väljer själv vilken sökande som bedöms mest lämpad som hyresgäst. Söker du bostad kan du lämna en intresseanmälan som är giltig under tre månader. I din ansökan anger du önskat antal rum på lägenheten samt en presentation av dig sjäv som sökande. Har du svårt att formulera en bra bostadsansökan kan du som inloggad medlem på Hyrabostad.se få hjälp med mallar med välskrivna bostadsansökningar.

Om du lämnar in en intresseanmälan ges hyresvärden möjlighet att ta kontakt med dig för visning om man får in en lägenhet som stämmer med dina inlämnade önskemål.

Hemsida: www.tensorfastigheter.se

Kanslihuset har fantastiskt vackra sekelskiftesfastigheter med allt från smårumslägenheter till paradvåningar i Lunds innerstad. Kanslihuset erbjuder även andra privata fastighetsägare hjälp för förvaltning inkluderande processen att hitta nya hyresgäster till vakanta lägenheter.

Om du är intresserad av att hyra klickar du på länken "ansök här" och fyller i en intresseanmälan. Kanslihuset kontaktar dig om de får in en bostad som stämmer in på dina önskemål. Du behöver uppdatera din ansökan var tredje månad för att räknas som aktivt sökande.

Ansök här: www.kanslihuset.se/for-hyresgaster/sok-bostad

Strax söder om Lund i bostadsområdet Stora Råby förvaltar hyresvärden Bästa Bostaden 64 lägenheter i storlek från 2 rum till 5 rum och kök. Alla lägenheter har antingen balkong eller egen uteplats. Från området tar du dig till centrala Lund på 10 minuter på cykel och 5 minuter med bil.

Via länken nedan kan du skicka in en intresseanmälan om att få hyra bostad hos denna hyresvärd. I ansökan anger ni er familjestorlek. Din ansökan ligger kvar under 6 månader. Om Bästa Bostaden inte återkommit till dig under denna tidsperiod med erbjudande om visning behöver du skicka in en ny ansökan för att fortsätta räknas som aktivt sökande.

Ansök här: www.bastabostaden.se/se/intresseanmalan

Studentbostäder i Lund

Via Hyrabostad.se hittar du alla lediga studentbostäder i Lund. Du som är student i Lund har tre möjliga sökvägar för att att få bostad:

Nationsbostäder | Hyresvärdar med studentbostäder | Studenthem

Nationsbostäder

Som student i Lund eller blivande student har du möjlighet att gå med i någon av Lunds 13 studentnationer. Nationerna i Lund förvaltar merparten av Lunds lediga studentbostäder och korridorsrum. Via vår lista nedan kan du hitta den nation vars bostäder passar dig bäst och sedan gå med i just den nationen. När du går med i en nation får du möjlighet att söka nationens bostäder.

Gör ditt val noggrant, läs igenom hela listan nedan och välj därefter den nation som passar dig bäst: utifrån kortast kötid, bäst läge på bostäderna eller de nationer som erbjuder hyresfria sommarmånader. Bara för att du kommer från en viss del av Sverige finns inget krav att gå med i just det landskapets nation. Du kan välja att gå med i den nation vars bostadsutbud, utifrån kötid eller lägst hyra, passar dig bäst.

Blekinge nation förvaltar via Stiftelsen Herulero 162 nybyggda studentbostäder i Lund. Totalt omfattar nationens bestånd 190 bostäder i storlek 1-3 rum och kök. Är du novisch (ny student) har du förtur till lediga bostäder. Är du medlem i nationen och söker bostad kan du skicka in en intresseanmälan via länken nedan. Har du frågor går det även bra att skicka ett e-mail till nationen.

Utöver förtur till bostäder nya studenter är Blekinge nation kända för att ordna live-spelningar för nationens medlemmar. Genom åren har band som Broder Daniel, Familjen och The Hives uppträtt på nationens musikscen.

Hemsida: https://www.blekingska.se/bostad
Ansök här: https://www.herulero.se/bostadsko
E-mail: bostad@blekingska.se
Adress: Ole Römers väg 14D, Lund

På Östra Vallgatan 47 i centrala Lund har Göteborgs Nation 44 korridorsrum. På varje våningsplan finns gemensamt TV-rum och kök. Aktiva medlemmar i nationen ges förtur till bostäderna. Ansöker gör du via länken nedan. Notera att Göteborgs nation endast har korridorsrum, önskar du en egen lägenhet bör du se över möjligheten att ansöka via en annan nation.

Hemsida: www.goteborgsnation.com/boende
E-mail: husforman@goteborgsnation.com
Telefon: 073-432 12 99
Adress: Östra vallgatan 47, Lund

Hallands nation har tre hyresfastigheter med totalt 98 studentbostäder fördelat mellan korridorsrum och lägenheter. Fastigheterna ligger nära såväl centrum som universitetet. Om du är novisch (nyantagen student till Lunds universitet) har du förtur till nationens lediga bostäder.

Utöver studentboende erbjuder Hallands nation trevliga pubkvällar, quizkvällar, brunch på helger samt klubb på fredagskvällar med musik och dans.

Hemsida: www.hallandsnation.se/boende
E-mail: husforman@hallandsnation.se
Telefon: 046-15 91 91
Adress: Thomanders väg 3, Lund

Helsingkrona nation har sammanlagt 419 studentbostäder i Lund. Ingen annan nation har lika många bostäder i sitt bestånd. Som bostadssökande kan du välja mellan korridorsrum, pentryrum, lägenheter samt kollektivboende.

Utöver studentbostäder erbjuder nationen exceptionellt billiga luncher för nationens medlemmar varje vardag till en kostnad långt under sedvanliga restaurangpriser. Varje fredagskväll anordnar nationen även pubkvällar med prisvärd öl och hamburgare.

Hemsida: www.helsingkrona.se/huset-start
Ansök här: www.helsingkrona.se/bostadsansokan
E-mail: kuratel@helsingkrona.se
Telefon: 046-14 60 64
Adress: Tornavägen 3C, Lund

Kalmar nation har tre hyresfastigheter: 1) Kalmargården i centrala Lund med universitetet inom ett stenkast från fastigheten 2) Bostadsområdet Kalmar Västra med ett stort utbud av korridorsrum samt 3) Roseniusgården i centrala Lund med både korridorsrum och lägenheter.

Utöver studentbostäder får medlemmar på Kalmar nation möjlighet att delta i nationens pubkvällar på tisdagar och fredagar, lunch i nationens lokaler på tisdagar och torsdagar samt brunch på lördagar.

Hemsida: www.kalmarnation.nu/bostader-1
E-mail: kuratel@kalmarnation.nu
Telefon: 0729-646 710
Adress: Biskopsgatan 12, Lund

I Kristianstads nations studentbostadshus finns 50 korridorsrum och lägenheter. Varje korridorsrum har eget badrum med dusch och toalett samt en egen balkong. Korridorsrummen delar kök och vardagsrum med 8 andra studenter. Bredband och el ingår i månadsavgiften. I huset har de boende tillgång till bastu och tvättstuga, utanför fastigheten finns parkeringsplatser samt volleybollplan. I nationen aktiva medlemmar har möjlighet till att erhålla hyresrabatt. I början av varje terminsstart reserveras ett par rum för nya studenter vid Lunds universitet.

Hemsida: www.krnation.se/housing
E-mail: expen@krnation.se
Adress: Tornavägen 7, Lund

Lunds nation förvaltar 291 studentbostäder fördelade mellan lägenheter och korridorsrum. Sökande som arbetar i nationen på sin fritid är prioriterade vid uthyrning av lediga bostäder. I början av varje termin kan novischer (nyantagna studenter) delta i ett lotteri där ett antal lediga studentrum lottas ut.

Via Lunds nation anordnas varje vardag lunch i nationens regi. I nationens lokaler anordnas varje lördag nattklubb. Nationen anordnar även med pizzakvällar på torsdagar samt brunch på lördag förmiddag.

Hemsida: www.lundsstudentbostader.se
E-mail: hus@lundsnation.se
Telefon: 0735-14 60 63
Adress: Agardhsgatan 1, Lund

Malmö nation har 260 studentrum fördelat mellan fyra bostadshus. Rummen har låg hyra och internet ingår i månadsavgiften.

Malmö nation är en av de större nationerna i Lund och anordnar regelbundet tillställningar för nationens medlemmar. Varje vardag serverar nationen lunch till självkostnadspris, varannan fredag annordnas pubkvällar, brunch serveras på lördagar. Nationen anordnar regelbundet fester där några av Sveriges största artister uppträtt genom åren.

Hemsida: www.malmonation.com/boende
Ansök här: www.malmonation.com/boende/ansok-om-boende
E-mail: husforman@malmonation.com
Telefon: 076-0056146
Adress: Östra Vallgatan 51, Lund

I sydöstra delen av centrala Lund förvaltar Smålands nation 241 bostäder. I beståndet finns korridorsrum, pentryrum samt enrums- och tvårumslägenheter. Alla korridorsrum har endast 10 månaders hyra där juli och augusti är hyresfria. För att bli aktuell som hyresgäst fordras att du är antagen till heltidsstudier vid Lunds universitet. Hyresgäster med bil kan ha möjlighet att hyra parkeringsplats i anslutning till fastigheten.

Hemsida: www.snbostader.se
Ansök här: www.snbostader.se/bostadsansokan
E-mail: bostad@snbostader.se
Telefon: 070-281 55 90
Adress: Kastanjegatan 1C, Lund

I studentbostadshuset för Sydskånska Nationen finns 33 korridorsrum, 6 dubbelrum samt 3 pentrylägenheter. Alla bostäder har hyresfria månader under juni och juli. För att ansöka om bostad skall du vara medlem i nationen samt antagen till en utbildning vid Lunds Universitet eller Lunds Tekniska Högskola.

Nationen anordnar regelbundet klubbkvällar med musik och dans för nationens medlemmar. På torsdagar anordnas pubkvällar i nationens regi. På fredagar finns möjlighet att till studentpris äta lunch på nationen.

Hemsida: www.sydskanska.se/bostad
E-mail: husforman@sydskanska.se
Adress: Tornavägen 5, Lund

Västgöta nation erbjuder medlemmar i nationen möjlighet att ansöka om boende i nationens korridorsrum. Juli och augusti är hyresfria månader. Kötiden för bostad är cirka 1 år, men är du novisch (nyantagen student) och idag boende i Västra Götaland har du förtur till boende vid terminsstart.

Nationen anordnar många aktiviteter för studenterna. På tisdagar anordnas café, på onsdagskvällar blir det nattklubb, på fredagar barkvällar samt amerikansk frukost på söndagar.

Hemsida: www.vgnation.se/sv/bostad
E-mail: husforman@vgnation.se
Telefon: 046 - 14 59 04
Adress: Tornavägen 17, Lund

Wermlands Nation förvaltar 22 korridorsrum och 15 lägenheter. Vid terminsstart får blivande studenter förtur till ett par rum. Sökande som tidigare varit folkbokförda i Värmland, Dalsland, Svealand och Norrland ges särskild förtur.

Korridorsrummen är 16 kvm och delar badrum och kök med de andra studenterna. Lägenheterna är från små studios upp till fyrarumslägenheter.

Hemsida: www.wermlandsnation.se
E-mail: exp@wermlandsnation.se
Telefon: 046-211 44 20
Adress: Stora Tvärgatan 13, Lund

Östgöta nation är den äldsta nationen i Lund. I nationshuset Ostrolocus finns flera studentbostäder. Boende i nationshuset har gratis inträde på de klubbkvällar som nationen anordnar på lördagar. Vid frågor om boende på Östgöta nation hänvisas sökande att ta kontakt med husförmannen på nationen via e-post.

Hemsida: www.ostgota.nu
E-mail: husforman@ostgota.nu


Hyresvärdar med studentbostäder

I Lund finns flera hyresvärdar som erbjuder studentbostäder. Via oss kan du hitta hyresvärdar som erbjuder förtur till nyantagna studenter i Lund. Du har även möjlighet att registrera dig som sökande hos hyresvärdar med bostadskö för studenter och börja samla köpoäng.

AF Bostäder är Lunds största hyresvärd för studenter med 7 000 bostäder. Som sökande kan du välja mellan lägenheter och korridorsrum. Varje år reserverar AF Bostäder cirka 900 studentbostäder åt novischer (nyantagna studenter). För att erhålla novischförtur krävs att du vid ansökan är folkbokförd utanför Skåne. Av alla nyantagna studenter som ansöker om bostad väljer AF Bostäder ut 900 studenter att bli hyresgäster via lottning.

Som blivande hyresgäst hos AF Bostäder kan du välja mellan möblerat och omöblerat boende. För att bli aktuell som hyresgäst fordras att du är antagen till studier på minst halvtid vid Lunds universitet. Du rekommenderas att ansöka om boende hos AF Bostäder så fort du mottagit ditt antagningsbesked till Lunds universitet för att kunna tillgodogöra dig rätten till novischförtur.

Hemsida: www.afbostader.se

I Lunds nyaste stadsdel Brunnshög förvaltar privata hyresvärden K2A hela 120 studentlägenheter i storlek 1 rum och kök med storlek 19-23 kvm. K2A har även 35 moderna studentlägenheter uppförda så sent som år 2020 i närheten av LTH.

K2A har en kostnadsfri bostadskö som inkluderar studenter som söker boende. En fördel med att stå i kö hos K2A är att de har bostäder i alla universitetsorter. Om du under pågående studier i Lund bestämmer dig för att byta studieort så är chansen hög att K2A finns på den nya orten.

Hemsida: www.k2a.se/bo-hos-oss/vara-fastigheter/lund

Studentbostäder i Norden förvaltar 86 enrumslägenheter för studenter i Östra Torn i Lund. Lägenheterna är rymliga om 34 kvm och är utrustade med både tvättmaskin och torktumlare. I månadsavgiften ingår bredband.

Hos Studentbostäder i Norden finns en kostnadsfri bostadskö där det är möjligt att registrera sig redan från 13 års ålder. Byter du studieort mitt under utbildningen kan det vara bra att veta att hyresvärden har studentbostäder i de flesta högskolestäder.

Hemsida: www.sbsstudent.se/vara-stader/lund

Kungshällan förvaltar 119 korridorsrum i Lund. Rum finns i varierande storlek där du som blivande hyresgäst kan ange om du önskar ett litet eller stort rum. Boendet har gemensamma kök som delas mellan 6-8 studenter. Badrummen delas mellan 2-3 studenter. Under juni och juli bjuder hyresvärden på månadsavgiften. Fastigheten ligger en bit utanför Lund men inom cykelavstånd till universitet.

Ansök här: www.kungshallan.se/ansok-om-boende

Internationella studenter har möjighet att hyra bostad via LU Accommodation. Eftersom utbytesstudenter aldrig har någon tidigare kötid i Sverige har universitetet tagit på sig att ordna boende åt dem. LU Accommodation sammarbetar med privata hyresvärdar och hyr av dessa korridorsrum och studentlägenheter som man därefter har möjlighet att hyra ut till internationella studenter i Lund.

Hemsida: www.luaccommodation.lu.se


Studenthem i Lund

I Lund finns flera studenthem med billiga korridorsrum för studenter, ofta är två av sommarmånaderna hyresfria. Som student i Lund kan du vända dig till följande studenthem om du kan tänka dig att bo i korridor och dela kök med de andra boende.

Laurentiistiftelsen förvaltar via sitt studenthem 143 korridorsrum. Under sommaren är juli och augusti hyresfria månader. Som boende har du tillgång till internet i månadsavgiften. Rummen uthyres omöblerade. Merparten av korridorsrummen har egen wc/dusch. I ett av husen delar de boende badrum och där har Laurentiistiftelsen valt att i förstahand ta in manliga studenter. I studenthemmet finns gemensamhetsytor med sällskapsrum, bibliotek, och bastu. Självklart finns även tillgång till tvättstuga och torkrum. På Laurentiistiftelsens hemsida finns en intresseanmälan som du kan fylla i om du är student och intresserad av att hyra korridorsrum.

Hemsida: www.laurentiistiftelsen.se

Studenthemmet Micklagård ligger omgiven av parker i ett lugnt bostadsområde i Lund. Från området är det en kort promenad om 10 minuter in till Lund city. På Micklagården finns ett stort utbud av korridorsrum där de boende har egen wc/dusch. För studentpar finns även möjlighet att ansöka om lägenheter. Nyantagna studenter i Lund har förtur till lediga rum hos Micklagården. För studenter med bil finns möjlighet att ansöka om garageplats i anslutning till boendet. I månadsavgiften ingår bredband.

Hemsida: www.micklagard.nu

Studenter vid Lunds universitet har möjlighet att söka boende hos Stiftelsen Michael Hansens Kollegium. Stiftelsen förvaltar 244 korridorrum i storlek om 19 kvm. I huset finns studierum och bastu för avkoppling. I källaren finns såväl tvättstuga som förvaringsförråd. Stiftelse har en egen bostadskö med en låg avgift om 50 kr per termin.

Hemsida: www.mhklund.se

Lunds Studentskegård vänder sig till kvinnliga studenter vid Lunds universitet. På Studentskegården finns 38 korridorsrum fördelat mellan tre våningsplan. Rummen är 20 kvm och delar kök och badrum. Rummen har en låg hyra i förhållande till andra boenden i Lund.

Hemsida: www.lsg.nu

Thomanders Studenthem är Lunds minsta studenthem och riktar sig till manliga studenter. Här finns 12 studentrum. Sökande hänvisas till att ta kontakt per e-mail med förfrågan om ansökningsprocessen.

Hemsida: www.thomanders.se

Hur många lediga lägenheter finns det att hyra i Lund?

Just nu finns det 294 lediga lägenheter för uthyrning i Lund fördelat mellan vanliga hyresrätter och lägenheter med andrahandskontrakt.

Vilka typer av lägenheter finns det att välja på i Lund?

Som bostadssökande kan du välja mellan hyresrätter med förstahandskontrakt, studentbostäder samt lägenheter och rum som hyrs ut i andrahand. I dina sökkriterier kan du ange om du söker första- eller andrahand samt naturligtvis filtera mellan önskad storlek och hyresnivå.

Kan jag hyra lägenhet i Lund utan att behöva stå i kö?

Enstaka privata hyresvärdar hyr ut sina bostäder utan kö och väljer då själva vem av de hyressökande som skall kallas till visning. För andrahandslägenheter finns ingen bostadskö och där väljer uthyraren själv vem som kallas på visning. Som regel hyrs lägenheter hos kommunala bostadsbolag alltid ut med kötid.

Hur hittar jag snabbt en ledig bostad i Lund?

Vi uppdaterar i realtid utbudet av lediga lägenheter hos Lunds alla privata och kommunala hyresvärdar. Som registrerad medlem kan du få bevakningsmail med lediga lägenheter som inkommit i Lund under det senaste dygnet. Du kan söka fram och sortera lägenheter efter storlek, hyra och bostadsområde.

Hur får man ett förstahandskontrakt i Lund?

Hos oss kan du hitta lediga lägenheter från alla hyresvärdar i Lund. Vi visar förstahandskontrakt både från privata och kommunala hyresvärdar. Vi uppdaterar flera gånger per dag utbudet av lägenheter från Lunds hyresvärdar.