1 RUM 2 RUM 3 RUM 4 RUM 5+ RUM

Bostad i Göteborg


Hos oss hittar du nästan alla lediga lägenheter i Göteborg. Du kan fritt söka bland de 1484 lägenheter som ligger ute för uthyrning och efter registrering se hur du kontaktar den hyresvärd som du vill söka bostad hos. Vi listar främst förstahandskontrakt. Via oss kan du se lediga bostäder från flera hyresvärdar i Göteborg.

Lediga lägenheter


15+


10120+


100020000+


Förtur till bostad i Göteborg

Det finns flera sätt för dig som söker bostad i Göteborg att erhålla förtur till ditt nästa boende.

Stiftelser med förtur till bostad
Ett par stiftelser i Göteborg erbjuder bostadsförtur till sökande med normala eller låga löneinkomster. Största stiftelsen som erbjuder möjlighet till förtur är Robert Dicksons stiftelse. Stiftelsen förvaltar 1.400 hyreslägenheter i Göteborg där förtur ges till sökande med låga inkomster. För att kunna bli aktuell som hyresgäst hos Robert Dicksons stiftelse fodras att du har en normal eller låg inkomst. Lägenheterna som hyrs ut via stiftelsen håller god standard men är vikta för sökande som är arbetare eller låginkomsttagare.

En annan mindre stiftelse som erbjuder förtur till bostad i Göteborg är i Emily Wijks Stiftelse. Ensamstående yrkesarbetande kvinnor som av ekonomiska eller sociala skäl har ett behov av bostad har hos stiftelsen rätt till förtur till lägenhet i Göteborg.

Förtur vid sociala eller medicinska skäl
Göteborgs kommun är den kommun i Sverige som låter flest sökande gå före i bostadskön med hänvisning till förtur vid sociala eller medicinska skäl. Varje år beviljas cirka 400 Göteborgare förtur till bostad av denna anledning.

Bostadssökande som av sociala eller medicinska skäl inte själva kan ordna bostad på egen hand kan vända sig till socialförvaltningen och/eller sjukvården för att erhålla remiss om förtur till bostad i Göteborg samt hjälp med formulär för att ansöka. Ifyllt formulär sänds till Fastighetskontoret för prövning av rätten till förtur till bostad.

Förtur för unga vuxna
Enskilda hyresvärdar i Göteborg erbjuder förtur till bostad till unga vuxna. HSB är en av Sveriges största hyresvärdar och har i Göteborg valt att ge förtur till lediga lägenheter om 1-2 rum och kök till unga vuxna i åldern mellan 18 - 29 år. Ungdomar mellan 18 - 29 år som bosparar hos HSB har alltid förtur till lediga 1-2 rumslägenheter hos HSB i Göteborg framför andra sökande.

Bostäder helt utan kötid i Göteborg
Ett par uthyrare erbjuder bostäder i Göteborg med omgående inflyttning utan föregående kötid, alternativt möjlighet till inflytt med kort framplanering. Det rör sig då om bostäder utan besittningsskydd där lägenheten uthyrs på korttidskontrakt.

Vid Frihamnen i centrala Göteborg, med vacker utsikt över älven, hyr Waterfront Cabins ut möblerade studiolägenheter. Väntetiden för en lägenhet är oftast bara någon enstaka månad, i gengäld har du som hyr inget besittningsskydd och maximal boendetid är 2 år.

En helt ny typ av boendeform utan kötid, med möjlighet till omgående inflyttning, i Göteborg är coliving. På Kallebäcks terrasser uthyres via Colive gemensamhetslägenheter där du har eget rum och egen WC/dusch men delar kök och vardagsrum med övriga boende. Denna typ av delningsboende kanske inte passar alla men är en möjlighet att erhålla bostad med omgående inflyttning utan att ha behövt stå i bostadskö.

Förtur till bostad för studenter i Göteborg
Nyantagna studenter till Göteborgs Universitet samt Chalmers Tekniska Högskola har förtur till studentbostad via SGS Studentbostäder om man bor bortom pendlingsavstånd. Förtur ges i förstahand till enkelrum/rum med kokskåp och gäller vid terminsstart under januari-februari samt juli - september.

Förtur till bostad vid arbete i Göteborg
Många kommuner i Sverige erbjuder näringslivsförtur, dvs rätt till förtur till bostad om man behöver flytta till kommunen för en anställning. Sådan förtur erbjuds ej i Göteborg, däremot finns en "indirekt" förtur för dig som flyttar till Göteborg för en anställning i det att nästan alla privata hyresvärdar på orten har som grundkrav att sökande skall ha en anställning.

Om du erbjudits anställning i Göteborgsområdet men saknar bostad kan det alltså vara att rekommendera att inrikta bostadsökandet mot privata hyresvärdar som i förstahand söker hyresgäster med fastanställning. Du kan läsa mer om alla privata hyresvärdar i Göteborg via vår sammanställda lista över hyresvärdar.

Kortare kötid för nybyggda hyresrätter
För nyproducerade hyresrätter har hyresvärden möjlighet att sätta en egen hyra, så kallad fri hyressättning. Detta är lägenheter med god modern standard men med högre hyror än i det äldre bostadsbeståndet. För nyproducerade hyreslägenheter kan kötiden vara så kort som 6 månader i Göteborg relaterat till att lägenheterna har färre sökande kopplat till de högre hyresnivåerna.

Interna hyresgästköer med rätt till förtur
Om du redan har en befintlig hyresrätt i Göteborg kan ditt bostadsbolag ofta erbjuda en intern bostadskö med förtur till lediga lägenheter i hyresvärdens bestånd. Kontrollera med din hyresvärd om de erbjuder en intern kö för befintliga hyresgäster som önskar byta lägenhet till annat bostadsområde eller erhålla en större eller mindre lägenhet.

Alla bostadsköer i Göteborg

Utöver Boplats Göteborg finns ett stort antal hyresvärdar i Göteborg med egna bostadsköer. Du kan registrera dig i samtliga hyresvärdars egna bostadsköer om du vill maximera dina chanser att bli aktuell för bostad hos hyresvärden.

Amhult2
Expanderande hyresvärd som byggt och fortfarande bygger ett stort hyresrättsbestånd på Hisingen i Göteborg. Lediga lägenheter förmedlas uteslutande via Amhults egna bostadskö.

HSB
Lediga lägenheter hos HSB i Göteborg förmedlas i det närmaste uteslutande till sökande som bosparar hos HSB. Unga vuxna i åldern 18 - 29 år har förtur till HSBs lediga 1-2 rumslägenheter.

Robert Dicksons Stiftelse
Stiftelse med 1.400 hyresrätter i Göteborg och egen bostadskö. Sökande med låga inkomster har förtur till lediga lägenheter.

Wallenstam
Gratis bostadskö med förmedling av Wallenstams nyproducerande hyreslägenheter samt delar av det befintliga beståndet. De nyproducerade lägenheterna kan relaterat till fri hyressättning / presumtionshyror ha kortare kötid.

Heimstaden
För att ansöka om bostad hos Heimstaden krävs att du är registrerad hos dem. Heimstaden har ingen traditionell strikt bostadskö men anger att registreringsdatumet är vägledande i valet av nya hyresgäster.

Studentbostad i Göteborg

Du som är eller planerar att bli student vid Göteborgs Universitet eller Chalmers Tekniska Högskola har möjlighet att ställa dig i följande bostadsköer:

SGS Studentbostäder
Göteborgs största uthyrare av studentbostäder med 8 000 lägenheter / korridorsrum i beståndet. Du kan ställa dig i kö hos SGS från det år du fyllt 17 år. För att ansöka om bostad behöver du vara antagen till minst 15 högskolepoäng per termin.

Om du är nyantagen till en utbildning vid Göteborgs Universitet eller Chalmers Tekniska Högskola har du förtur till bostad om du bor bortom pendlingsavstånd. Rätten till förtur avser korridorsrum.

Stiftelsen Chalmers Studentbostäder
Förvaltar cirka 2.400 studentlägenheter inom gångavstånd till Chalmers Campus i Johanneberg och Lindholmen. Du kan ställa dig i bostadskö och samla köpoäng redan 1 år innan du är antagen till utbildningen. Blir du medlem i Chalmers studentkår samlar du dubbla köpoäng varje dag.

Studentbostäder i Norden
Förvaltar vackert belägna studentbostäder på Lindholmen i Göteborg. Du kan ställa dig i bostadskön från det att du fyllt 13 år men ansöka om studentbostad först när du fyllt 18 år.

Colive
En boendeform som är vanlig hos studenter är socialt boende där du har ett helt eget rum och WC inkluderande privat dusch men delar kök och vardagsrum med de andra boende. I Kallebäck erbjuder Colive 121 rum med delat boende. I månadsavgiften ingår bredband, el och hemförsäkring. Kötiden är kort och i vissa fall kan omgående inflyttning erbjudas.

Guldhedens Studiehem
På bra läge på södra Guldheden, nära både Chalmers och Göteborgs Universitet, ligger Guldhedens Studiehem med 74 enkelrum för studenter. I månadsavgiften ingår halvpension vilket innebär fri frukost och lunchservering vilket gör Guldhedens Studiehem till ett av de mest prisvärda studentboenden i Göteborg.

Hur många lediga lägenheter finns det att hyra i Göteborg?

Just nu finns det 1484 lediga lägenheter för uthyrning i Göteborg fördelat mellan vanliga hyresrätter och lägenheter med andrahandskontrakt.

Vilka typer av lägenheter finns det att välja på i Göteborg?

Som bostadssökande kan du välja mellan hyresrätter med förstahandskontrakt, studentbostäder samt lägenheter och rum som hyrs ut i andrahand. I dina sökkriterier kan du ange om du söker första- eller andrahand samt naturligtvis filtera mellan önskad storlek och hyresnivå.

Kan jag hyra lägenhet i Göteborg utan att behöva stå i kö?

Enstaka privata hyresvärdar hyr ut sina bostäder utan kö och väljer då själva vem av de hyressökande som skall kallas till visning. För andrahandslägenheter finns ingen bostadskö och där väljer uthyraren själv vem som kallas på visning. Som regel hyrs lägenheter hos kommunala bostadsbolag alltid ut med kötid.

Hur hittar jag snabbt en ledig bostad i Göteborg?

Vi uppdaterar i realtid utbudet av lediga lägenheter hos Göteborgs alla privata och kommunala hyresvärdar. Som registrerad medlem kan du få bevakningsmail med lediga lägenheter som inkommit i Göteborg under det senaste dygnet. Du kan söka fram och sortera lägenheter efter storlek, hyra och bostadsområde.

Hur får man ett förstahandskontrakt i Göteborg?

Hos oss kan du hitta lediga lägenheter från alla hyresvärdar i Göteborg. Vi visar förstahandskontrakt både från privata och kommunala hyresvärdar. Vi uppdaterar flera gånger per dag utbudet av lägenheter från Göteborgs hyresvärdar.