1 RUM 2 RUM 3 RUM 4 RUM 5+ RUM

Bostad i Uppsala


Hos oss hittar du nästan alla lediga lägenheter i Uppsala. Du kan fritt söka bland de 523 lägenheter som ligger ute för uthyrning och efter registrering se hur du kontaktar den hyresvärd som du vill söka bostad hos. Vi listar både första- och andrahandskontrakt. Via oss hittar du lediga bostäder från flera privata hyresvärdar i Uppsala.

Lediga lägenheter


15+


10120+


100020000+


Lägenheter utan kötid | Privata hyresvärdar med egen kö | Förtur till lägenhet | Studentbostäder i Uppsala

Lägenheter utan kötid i Uppsala

Du behöver inte ha stått i bostadskö flera år för att bli erbjuden ett hyreskontrakt på en lägenhet i Uppsala. Flera privata hyresvärdar i Uppsala hyr ut lediga lägenheter utan att den sökande behöver föregående kötid.

I stadsdelen Valsätra i södra Uppsala förvaltar privata hyresvärden Victoriahem ett stort lägenhetsbestånd i storlek från 1 till 4 rum och kök. Victoriahem tillämpar ingen bostadskö utan väljer själva vem av de sökande som skall kallas på lägenhetsvisning. För att bli aktuell som hyresgäst krävs att du har en fast inkomst och kan uppvisa tidigare bostadsreferenser. Med en välskriven bostadsansökan och en ordnad privatekonomi finns möjlighet för sökande helt utan kötid att bli erbjuden en ledig lägenhet från Victoriahem.

I bostadsområdena Rosendal och Östra Sala Backe i Uppsala har hyresvärden Byggvesta över 500 hyresrätter, samtliga med modern standard då de alla byggts under de senaste 10 åren. Byggvesta lägger ibland upp lediga lägenheter i Uppsala med uthyrningsprincipen först-till-kvarn. Om en sådan lägenhet publiceras kan vem som helst ansöka om lägenheten utan krav på föregående kötid. På först-till-kvarn-lägenheter är det de först sökande som erbjuds lägenhetsvisning och hyreskontrakt medan din kötid inte spelar någon roll. Med Hyrabostad.se kan du automatiskt bevaka när lediga lägenheter kommer in och riskerar inte att missa ett ledigt objekt.

Privata hyresvärden Husman Fastigheter publicerar eventuella vakanta lägenheter varje vardag kl 11. Bland de först sökande väljs ett par sökande ut för lägenhetsvisning. Husman Fastigheter förvaltar en stor och vacker fastighet med lägenheter om 1-6 rum och kök invid Fyrisån i centrala Uppsala.

Lansa Fastigheter uppförde under 2024 en ny bostadsfastighet om 200 moderna hyreslägenheter i stadsdelen Rosenlund i Uppsala. I fastigheten finns fortfarande ett par outhyrda lägenheter där sökande kan ansöka utan föregående kötid i en bostadskö. Lägenheterna håller hög standard med egen diskmaskin i köket och tvätt- och torktumlare i varje badrum.

Privata hyresvärdar i Uppsala med egen bostadskö

Flera stora privata hyresvärdar i Uppsala har egna bostadsköer som du kan ställa dig i kostnadsfritt och börja samla köpoäng. Via Hyrabostad.se kan du sedan automatiskt bevaka när lägenheter i dessa privata bostadsköer kommer in och anmäla intresse för dem.

Hyresvärden Hemvist har lägenheter i stadsdelarna Rosendal, Norby och Östra Sala Backe. Hemvist har en egen gratis bostadskö som du kan registrera dig i vilket är ett krav för att kunna ansöka om bostad hos dem. För varje dag du står i Hemvist bostadskö samlar du 1 köpoäng. Om du skriver på ett förstahandskontrakt hos Hemvist behåller du dina köpoäng vilka du sedan kan använda på nytt om du någon gång i framtiden vill flytta till en större eller mindre lägenhet hos Hemvist, byta stadsdel eller bostadsort inom Hemvist lägenhetsbestånd.

K2A är en stor privat hyresvärd med bostäder i de flesta svenska städer, inklusive Uppsala men även närliggande städer som Stockholm, Västerås och Norrtälje. Om du ställer dig i bostadskö hos K2A samlar du köpoäng för hyresvärdens samtliga orter, kön är gratis att ställa sig i. I Östra Sala Backe förvaltar K2A över 216 st moderna hyreslägenheter, alla uppförda under de senaste åren. Om ditt bostadsbehov ändrar sig i framtiden har du via K2A under sådana omständigheter köpoäng även för de flesta andra städer i Sverige.

Fastighetsägaren Wallenstam har fina hyresrätter i de centrala delarna av Uppsala samt Stockholm och Göteborg. Wallenstam har en egen bostadskö för uthyrning av delar av hyresvärdens gamla bestånd samt uthyrning av alla kommande nyproducerade hyreslägenheter. Det är kostnadsfritt att ställa sig i bostadskön.

På Kungsgatan i centrala Uppsala förvaltar hyresvärden Heimstaden över 300 lägenheter i storlek 1-4 RoK. Fastigheten byggdes under 2022 och samtliga lägenheter håller hög standard. Heimstaden har en egen bostadskö som du kostnadsfritt kan ställa dig i. Utöver vanliga hyresrätter kan Heimstaden även erbjuda studentbostäder i Uppsala i bostadsområdet Flogsta.

Förtur till lediga lägenheter i Uppsala

Förtur för dig under 25 år | Nyproduktion utan kötid | Interna hyresköer | Förtur för dig som bosparar

Förtur för dig under 25 år
Du som är under 25 år kan gå före i Uppsalas bostadsköer genom att ansöka om ungdomsbostäder. Detta är lägenheter som endast kan hyras av unga vuxna under 25 år och är en möjlighet för dig som är ung och saknar lång kötid att få skriva på ett förstahandskontrakt för en hyresrätt.

I Uppsala erbjuder 2 hyresvärdar ungdomsbostäder:
I stadsdelen Kvarngärdet i Uppsala förvaltar privata hyresvärden Rikshem ungdomslägenheter i ett bostadsområde som i övrigt utgörs av vanliga hyresrätter. Dessa lägenheter kan endast sökas av dig som är mellan 18 - 25 år vilket innebär en unik möjlighet för unga sökande att gå före i bostadskön. Om du skrivit kontrakt på en ungdomslägenhet hos Rikshem finns ingen yttre gräns för hur länge du får bo kvar i bostaden.

I bostadsområdet Rosendal förvaltar kommunala hyresvärden Uppsalahem 264 ungdomslägenheter som kan sökas av dig under 25 år. Ungdomsbostäderna finns i storlek från 1 till 3 rum och kök och uthyres med korttidskontrakt under maximalt 4 år. Om du erhållit ett hyreskontrakt på en ungdomsbostad från Uppsalahem behåller du din plats i bostadskön så att du efter 4 år kan ansöka om en vanlig hyresrätt. Utöver Rosendal har Uppsalahem även ett mindre utbud av ungdomslägenheter i Uppsalas innerstad.

Nyproduktion utan kötid
Flera nyproducerade hyresfastigheter i Uppsala saknar för närvarande kötid till hyreslägenheterna. För nyproducerade hyresbostäder råder fri hyressättning vilket innebär att hyresnivån i dessa lägenheter ligger något högre än hos äldre hyresrätter vilket innebär ett lägre söktryck på nyproduktion än äldre lägenheter med reglerad hyra. I nyproducerade hyresrätter kan du känna dig trygg med att lägenheterna och fastigheten håller högsta standard men i gengäld ligger månadsavgiften till hyresvärden högre.

Bostadssökande kan i många fall få erbjudande om att hyra nyproduktion utan kötid eller endast med kort föregående kötid.

På Uppsala Bostadsförmedling kan du under lediga lägenheter filtrera fram att endast visa nyproduktion. Här visar flera hyresvärdar befintlig och kommande nyproduktion av hyresfastigheter. Dessa lägenheter kan ofta fås utan kötid eller endast kort kötid om 3-6 månader.

Nyproducerade lägenheter är en möjlighet att utan eller med kort kötid få skriva på ett förstahandskontrakt på en hyresrätt där hyresnivån i alla fall ligger lägre än jämförbara lägenheter som uthyres i andrahand med korttidskontrakt.

Förtur för befintliga hyresgäster
Både privata och kommunala hyresvärdar i Uppsala strävar efter att behålla goda hyresgäster. Om du redan har en lägenhet i Uppsala men söker ett annan bostad är det alltid att rekommendera att du kontrollerar med din nuvarande hyresvärd om de erbjuder förtur till lediga lägenheter till befintliga hyresgäster. Många hyresvärdar har insikt i att dina bostadsbehov över tid kan ändras och kan i enskilda fall ge förtur till lediga lägenheter för befintliga hyresgäster vars bostadsbestånd över tid ändrats.

Exempel på hyresvärdar som erbjuder interna hyresgästköer i Uppsala är Stena Fastigheter. Om du bott hos Stena Fastigheter i minst 3 år får du möjlighet att söka lediga lägenheter hos Stena i en intern hyreskö där du får förtur framför andra sökande.

Uppsalas största hyresvärd Uppsalahem ger hyresgäster som bott över 1 år hos dem möjlighet att genomföra ett bostadsbyte om hyresgästen själv hittar någon annan som vill delta i ett bostadsbyte med dem. För att lägenhetsbytet skall godkännas krävs att ni som byter bostad med varandra har beaktansvärda skäl såsom ändrade familjeförhållanden eller ändrade arbetsförhållanden.

HSB ger förtur till bosparare
HSB förvaltar 630 hyreslägenheter i Uppsala i storlek mellan 1-5 rum och kök. Lägenheterna hos HSB förmedlas i första hand till sökande som bosparar hos HSB. Du behöver inte ha något stort sparande, maximalt sparbelopp är 6.000 kr som gör att du under ett år erhåller 60 bosparpoäng. För lägenheter i utkanten av Uppsala räcker det ofta med under 100 bosparpoäng för att komma först i kön. Har du lång framförhållning och sparar under flera år kan du vara berättigad att välja bland HSB finare bestånd i centrala Uppsala.

Studentbostäder i Uppsala

Uppsala är en av Sveriges mest populära studentstäder. Du som är student eller planerar att bli student kan söka bostad hos hyresvärdar med studentbostäder. Viktigt att känna till är att en stor del av studentbostäderna även förvaltas av studentkårerna själva.

Uppsalas studentkårer förvaltar via sina nationer 3.500 bostäder. Varje nation har ett eget utbud av studentbostäder som kan sökas av studenter som är medlem i nationen. Nedan kan du läsa mer om utbudet av studentbostäder hos de olika nationerna. Du kan välja att bli medlem i den nation som du bedömer att det är lättast att få bostad hos.

Gotlands nation är en av Uppsalas mindre nationer. På centralt läge invid Fyrisån har nationen 20 studentrum. Vid terminsstart ges normalt nya studenter förtur till eventuella lediga studentrum. Vid flera sökande lottas rummen ut bland de sökande. Under juni och juli bor studenterna hyresfritt.

Hemsida www.gotlandsnation.se
E-mail 1q@gotlandsnation.se
Telefon 018-130 981
Adress Östra Ågatan 13, Uppsala

Gästrike-Hälsinge Nation uppger sig ha en av de kortaste bostadsköerna för studenter i Uppsala. Nationen har studentbostäder vid Gästrike-Hälsinge Nation på Studentvägen i Uppsala. För varje termin du är medlem i Gästrike-Hälsinge Nation samlar du bostadspoäng, sökande med flest bostadspoäng erhåller erbjudande om lediga studentbostäder.

Hemsida www.ghnation.se
E-mail  info@studentvagen.se
Telefon 018-518 510
Adress Studentvägen 2C, Uppsala

Har studentbostäder ovanför nationshuset, centralt beläget på S:t Larsgatan 7 nära Domkyrkan i Uppsala. Studentbostäderna ligger i nationshusets övervåning och i bottenvåningen finns nationens pub. Nationen har 42 enkelrum med eget pentry och badrum. Endast medlemmar i Göteborgs nation kan ansöka om boende.

Hemsida www.goteborgsnation.se
E-mail 1Q@goteborgsnation.se
Telefon 0760-08 14 36
Adress S:t Larsgatan 7, Uppsala

Hos Kalmar nation finns 92 enkelrum på centralt belägen adress i Uppsala (S:t Johannesgatan). Enkelrummen delar kök men har eget badrum och dusch. Rummen uthyres omöblerade med relativt låg hyra. Inför terminsstart ges nya studenter förtur till lediga rum.

Hemsida www.kalmarnation.se
E-mail 1q@kalmarnation.se
Adress Svartmangatan 3, Uppsala

Norrlands nation har en av de största bostadsstiftelserna för studenter i Uppsala med ett stort utbud av både korridorsrum och lägenheter. Många medlemmar i Norrlands nation hittar sin studentbostad via nationen.

På Studentvägen i Uppsala har nationen 458 korridorsrum, 72 trerumslägenheter (lämpliga för studenter med barn) samt 100 dubbelrum (bo tillsammans med en vän).

I bostadskvarteret Observatoriet har Norrlands nation ytterligare 118 studentlägenheter. I samtliga bostäder från Norrlands nation ingår bredband i hyran.

Hemsida www.norrlandsnation.se
E-mail info@studentvagen.se
Telefon 018-51 85 10
Adress Västra Ågatan 14, Uppsala

Smålands nation har 47 studentrum med eget badrum fördelade mellan 6 korridorer med gemensamma kök. För studerande med barn finns 12 lägenheter med tre rum eller fler. Studentrummen i korridor har 2 hyresfria månader under sommaren.

Hemsida www.smalands.nu
E-mail  1q@smalands.nu

Medlemmar i Snerikes nation kan ställa sig i bostadskö hos nationen genom att skicka in en bostadsansökan via e-mail till bostad@snerikebostader.se

Sökande behöver förnya sin köplats en gång per år mellan januari - mars genom att skicka ett nytt e-mail till nationen och bekräfta att man avser stå kvar som sökande för att fortsätta samla köpoäng.

Hemsida www.snerikes.se
E-mail  info@snerikes.se
Telefon 018-15 40 60
Adress S:t Olofsgatan 16, Uppsala

Stockholms nation har 172 studentrum samt 24 trerumslägenheter. Studenter med barnfamiljer har förtur till lägenheterna. För student/korridorsrummen betalar de boende bara hyra 10 av årets 12 månader medan sommarmånaderna är hyresfria. I samtliga bostäder ingår TV och internet i hyran. Bostäderna ligger på Studentvägen med en kvarts promenadavstånd till centrala Uppsala.

Hemsida www.stockholmsnation.se
E-mail 1q@stockholmsnation.se
Telefon 072–997 99 51
Adress Drottninggatan 11, Uppsala

Uplands nation har 55 studentrum med egen dusch och toalett på rummen, men där de boende delar gemensamma kök. Lediga studentboende förmedlas till sökande som varit medlem längst vid Uplands nation.

Hemsida www.uplandsnation.se
E-mail 1q@uplandsnation.se
Telefon 070-16 28 701
Adress  S:t Larsgatan 11, Uppsala

Nationen med flest studentbostäder i Uppsala med hela 1.228 studentrum och lägenheter. Inför varje termin brukar nationen lotta ut ett par studentrum till nyantagna studenter för att möjliggöra för dem att snabbt få ett boende. Övriga bostäder tilldelas sökande som varit medlemmar längst i V-Dala nation.

Hemsida www.v-dala.se
E-mail bostad@v-dalabostad.se
Telefon 018-133 133
Adress S:t Larsgatan 13, Uppsala

På ett par minuters gångavstånd till Uppsalas innerstad har Värmlands nation ett flertal studentkorridorer med studentrum. Rum finns i storlek 16-19 kvm och samtliga har eget badrum med dusch men delar kök. Värmlands nation har även tvårumslägenheter där sökande par, om båda är medlemmar i Värmlands nation, ges förtur till lediga lägenheter.

Hemsida www.varmlandsnation.se
E-mail 1q@varmlandsnation.se
Telefon 018-13 44 45
Adress Ingmar Bergmansgatan 2, Uppsala

I centrala Uppsala, nära campus och Fyrisån, har Västgöta nation 42 studentrum. Lediga rum förmedlas utifrån en kölista där sökande som varit medlem flest terminer först får erbjudande om bostad.

Hemsida www.vastgotanation.se
E-mail 1Q@vastgotanation.se
Telefon 018-13 63 60
Adress Västra Ågatan 18, Uppsala

Östgöta nation har studentbostäder i centrala Uppsala fördelade mellan korridorsrum med egen dusch och toalett och lägenheter med 1 till 4 rum och kök. Nationen anger att man har flest studentbostäder i förhållande till antal aktiva medlemmar bland Uppsalas alla 13 nationer. För att kunna ansöka om ledig studentbostad behöver du vara medlem i Östgöta nation.

Hemsida www.ostgotanation.se/bostader
E-mail intendent@ostgotabostader.nu
Telefon 018-133 818
Adress Trädgårdsgatan 15, Uppsala

Hyresvärdar med studentbostäder

K2A Studenthus
På Capmus Ultuna i Uppsala förvaltar K2A moderna studentlägenheter byggda så sent som 2020. Studentbostäderna håller hög standard i ett nybyggt område. K2A har en egen kostnadsfri bostadskö. När du ställer dig i bostadskön samlar du köpoäng inte enbart för K2As studentbostäder i Uppsala utan även för K2As alla lägenheter runt om i landet vilket är en stor fördel för dig som student om du efter studentlivet överväger att flytta till en annan stad.

Heimstaden
I Heimstadens studentbostäder bor du hyresfritt under juni och juli, dvs du betalar bara hyra för 10 månader per år. I månadsavgiften ingår bredband, el och vatten. I Uppsala ligger Heimstadens studentbostäder i bostadsområdet Flogsta. För att bli aktuell som hyresgäst krävs att du är antagen till studier i Uppsala eller redan studerar i Uppsala. Du skall bedriva studier på minst halvtid (15 poäng per termin).

Studentstaden
Studentstaden ägs av Uppsalahem som är Uppsalas största hyresvärd. Studentstaden har 4.000 korridorsrum och studentbostäder i Uppsala. För att bli aktuell som hyresgäst krävs att du är heltidsstuderande eller antagen till studier på heltid.

Rikshem
Rikshem har en egen kostnadsfri bostadskö som du kan registrera dig i från det att du fyllt 16 år. I Uppsala förvaltar Rikshem studentbostäder i bostadsområdena Kvarngärdet samt Eklundshov. Som sökande kan du välja mellan studentrum i korridor samt enrumslägenheter med eget kök och badrum. För att bli aktuell som hyresgäst krävs att du är antagen till studier på heltid.

Uppsala akademiförvaltning
Förvaltar studentbostäder som kan sökas av dig som studerar vid Uppsala universitet eller vid SLU. Har en egen kostnadsfri bostadskö. Studentbostäderna är fördelade mellan 2 bostadsområden: Kronparken med utsikt över en vacker park nära Lantbruksuniversitetet samt Lilla Sunnersta med 220 enrumslägenheter som ligger centralt med närhet till Uppsala universitet.

Eklundshof Fastigheter
Privat hyresvärd med ett mindre bestånd av enrumslägenheter med eget kök och badrum samt korridorsrum med eget rum men delat kök och badrum. Du som vill hyra en studentbostad hänvisas att skicka in en intresseanmälan så tar hyresvärden kontakt med dig vid eventuella vakanser.

Studenthem i Uppsala
I Uppsala finns flera studenthem. I dessa hem har studenterna egna korridorsrum men delar kök med de andra boende.

Studenthemmet Arken har korridorsrum med eget badrum men där de boende delar kök. Studenthemmet Arken grundades ursprungligen av nykterhetsrörelsen och sökande som inte dricker alkohol ges förtur till lediga rum.

Hemsida www.studenthemmetarken.se
E-mail f@studenthemmetarken.se
Telefon 070-385 07 60
Adress Sturegatan 12B, Uppsala

Waldenströmska studenthemmet är ett kristet studenthem i Uppsala där studenter som har anknytning till ett kristet samfund ges förtur. Rummen hyrs ut omöblerade och är i storlek om 18-19 kvm.

Hemsida www.waldenstromska.se
E-mail r.erik@waldenstromska.se
Telefon 018-53 34 43
Adress Sturegatan 13 B, Uppsala

Sveriges äldsta studenthem är Norrbyska studenthemmet i Uppsala. Alla studenter är berättigade att ansöka om studentboende men sökande som är antagen till en teologiutbildning ges förtur framför andra sökande.

Hemsida www.norrbyhus.com
Adress S:t Johannesgatan 16, Uppsala

I centrala Uppsala ligger Studentboendet Ansgarsgården som är ett kristet studenthem men alla studenter är välkomna att ansöka om boende. För korridorsrum betalar man hyra endast 10 månader om året medan 2 sommarmånader är hyresfria.

Hemsida www.ansgar.nu/studentbostader
E-mail expeditionen@ansgar.nu
Telefon 018–52 15 70
Adress Studentvägen 34, Uppsala

Fjellstedtska studenthemmet ligger på bra läge på S:t Johannesgatan i Uppsalas innerstad. Här finns 18 studentrum där de boende delar kök och badrum. Studenter vid Uppsala universitet och SLU kan lämna intresseanmälan om att hyra studentboende.

Hemsida www.fjellstedtskastudenthemmen.se
E-mail fjellstedtska@yahoo.se
Adress S:t Johannesgatan 14, Uppsala

Hur många lediga lägenheter finns det att hyra i Uppsala?

Just nu finns det 523 lediga lägenheter för uthyrning i Uppsala fördelat mellan vanliga hyresrätter och lägenheter med andrahandskontrakt.

Vilka typer av lägenheter finns det att välja på i Uppsala?

Som bostadssökande kan du välja mellan hyresrätter med förstahandskontrakt, studentbostäder samt lägenheter och rum som hyrs ut i andrahand. I dina sökkriterier kan du ange om du söker första- eller andrahand samt naturligtvis filtera mellan önskad storlek och hyresnivå.

Kan jag hyra lägenhet i Uppsala utan att behöva stå i kö?

Enstaka privata hyresvärdar hyr ut sina bostäder utan kö och väljer då själva vem av de hyressökande som skall kallas till visning. För andrahandslägenheter finns ingen bostadskö och där väljer uthyraren själv vem som kallas på visning. Som regel hyrs lägenheter hos kommunala bostadsbolag alltid ut med kötid.

Hur hittar jag snabbt en ledig bostad i Uppsala?

Vi uppdaterar i realtid utbudet av lediga lägenheter hos Uppsalas alla privata och kommunala hyresvärdar. Som registrerad medlem kan du få bevakningsmail med lediga lägenheter som inkommit i Uppsala under det senaste dygnet. Du kan söka fram och sortera lägenheter efter storlek, hyra och bostadsområde.

Hur får man ett förstahandskontrakt i Uppsala?

Hos oss kan du hitta lediga lägenheter från alla hyresvärdar i Uppsala. Vi visar förstahandskontrakt både från privata och kommunala hyresvärdar. Vi uppdaterar flera gånger per dag utbudet av lägenheter från Uppsalas hyresvärdar.